Jak wybrać dobry sok?

soki

Wielu z nas lubi soki, traktując je jako świetny sposób na spożywanie zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców. Są one bowiem lekkostrawną bombą witamin, minerałów i enzymów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce i warzywa spożywane w postaci płynnej są dobrze przyswajane. Jak wybrać wartościowy napój?

Dlaczego soki są zdrowe?

Soki są łatwo przyswajalne, co oznacza, że organizm w ciągu 15 minut wchłania aż 90% wszystkich substancji odżywczych pochodzących z owoców i warzyw. Dla wielu osób, które mają problem z jedzeniem odpowiedniej ilości wartościowych produktów, jest to doskonały sposób na przyswojenie niezbędnych witamin i minerałów. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na określoną substancję, trzeba spożyć dużo mniejsze ilości soku, niż należałoby zjeść warzyw. Sok jest także świetnym sposobem na wprowadzenie ich do jadłospisu dzieci, które krzywią się na widok marchewki czy buraka. Są świetnym wyborem dla osób, które mają zakwaszony organizm – sprzyja temu jedzenie zbyt dużej ilości pieczywa, mięsa, nabiału i cukru, co niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Oznaką zakwaszenia może (choć nie musi) być ciągłe uczucie zmęczenia i ospałość. Świeżo wyciskane soki wspaniale alkalizują organizm, a przywrócenie jego prawidłowego pH daje nam energetycznego kopa i poprawia jakość życia. Mają dużą wartość odżywczą, więc przeciwdziałają tyciu spowodowanemu obżarstwem i napadami wilczego głodu. Organizm często daje nam znać, że chce coś zjeść i wcale nie dlatego, że jest głodny. Bywa, że jemy dużo, ale nie dostarczamy mu potrzebnych składników odżywczych i jest w stanie niedożywienia.

Zobacz również  Zalety zakupów spożywczych przez internet

Jakie soki są najlepsze?

Najlepsze dla naszego zdrowia są soki, które sami wyciskamy. Obecnie w sklepach dostępne są sokowirówki i wyciskarki, dzięki którym szybko zamienimy owoce i warzywa w pyszny sok. Na stronach internetowych znajdziemy wiele inspirujących przepisów. Świeży napój najlepiej wypić od razu po wyciśnięciu, ale nie zawsze mamy taką możliwość. Można go także przelać do wysterylizowanego szklanego naczynia, które napełniamy do pełna, aby było jak najmniej powietrza.

Najlepszym miejscem na przechowywanie soków jest lodówka. Tylko w ten sposób zapewnimy im odpowiednią, niską temperaturę, która przeciwdziała utlenieniu. Najszybciej świeżość traci sok marchwiowy, który, jeśli nie wstawimy go do lodówki, zepsuje się już po kilku godzinach. Nieco dłużej w lodówce mogą stać soki z jabłek lub owoców cytrusowych. Pamiętajmy, że w domu nie uda nam się wyprodukować soku we właściwych, sterylnych warunkach. Jeśli nie mamy ochoty na mycie wyciskarki po wypiciu jednej szklanki napoju, kupmy gotowe produkty. Szczególnie wartościowe są soki warzywne, ale przed zakupem sprawdźmy ich skład. Podobnie jest z napojami owocowymi – powinny być przygotowane z owoców, które zostały wyciśnięte. Dobrej jakości sok nie może być tani, bo to oznacza, że do małej ilości wartościowego składnika dodano wodę, cukier i sztuczne aromaty.

Zobacz również  Document Management System – przyszłość każdej firmy

Najlepiej kupować soki zrobione z owoców i warzyw pochodzących ze specjalnie kontrolowanych upraw, które nie są sztucznie witaminizowane ani konserwowane chemicznymi substancjami.

Najlepsze są soki, które sami przygotowujemy w domu. Jeśli nie mamy możliwości ich zrobienia, kupujmy te sygnowane przez zaufaną markę.

Dodaj komentarz